L-karnitin je derivat aminokiselina koji ljudski organizam može sintetizirati prirodno oksidacijom masti, procesom koji pretvara mast u energiju. Crveno meso, posebno govedina, te mliječni proizvodi, prirodni su izvori L-karnitina. Bez L-karnitina naše tijelo se osjeća umorno jer mu nedostaje energije. Nedostatak L-karnitina u tijelu izaziva osjećaj mučnine i mišićne slabosti.
Utvrđeno je da L–karnitin utiče na povećanje HDL holesterola i snižavanje triglicerida u krvotoku što se ogleda u pozitivnom utjecaju na srce i krvne sudove. Pokazao se efi kasnim i u oporavku od srčanog udara te borbi protiv angine pectoris, a dobar je i u prevenciji dijabetesa, muške neplodnosti pa i Alzheimerove bolesti.
Preporučena doza je uzimanje po 1 kapsule 3 puta dnevno uz obrok kao dodatak prehrani. Koristiti prema savjetu ljekara. Pogodno za osobe starije od 11 godina.