Funkcionalna hrana
Dijetalna vlakna su prirodni sastojci povrća, voća, integralnih žitarica i suhog voća, a ne probavljaju se u tankom crijevu već fermentiraju u debelom crijevu.
Riječ je o nesvarljivim dijelovima biljaka. Iako nemaju nikakvu energetsku vrijednost, ona su jedan od nabitnijih faktora u ishrani. Putujući kroz probavni trakt dijetalna vlakna povećavaju fekalnu masu i podstiču njeno izbacivanje, uklanjaju otrove i sprječavaju predugo zadržavanje sadržaja crijeva.
Prednosti topivih dijetalnih vlakana
- Dijetalna vlakna apsorbiraju vodu tokom probavljanja što može pojačati osjećaj sitosti i ostaviti utisak punog stomaka. Neprobavljivi maltodekstrin je dijetalno vlakno koje primarno poboljšava probavu.
- Zbog svoje hidrofi lnosti (topivosti u vodi), ova vlakna (maltodekstrin) imaju sposobnost omekšavanja stolice, te posljedično poboljšavaju kretanje fecesa kroz probavni trakt. Studije su pokazale da neprobavljivi maltodekstrin (RMD) poboljšava i metabolizam glukoze i lipida. Dodatno, crijevne bakterije fermentiraju ga u vitamin K2 i korisne masne kiseline. Također pomaže dobrim bakterijama i tako održava uravnoteženu crijevnu fl oru.
- Topiva prehrambena vlakna sprječavaju apsorpciju žučnih kiselina iz utrobe, smanjujući koncentraciju prekursora neophodnih za sintezu holesterola u jetri. Igraju važnu ulogu u balansiranju nivoa šećera u krvi.
Prirodni laksativi
Konzumiranje veće količine dijetalnih vlakana doprinosi većoj učestalosti stolice. Dosadašnje studije pokazale su da određena prehrambena vlakna mogu povoljno djelovati na simptome lijenih crijeva.
Preporučene dnevne doze se ne smiju prekoračiti. Poseban oprez pri uzimanju savjetuje se trudnicama, dojiljama i pacijentima koji uzimaju lijekove.